Nijmeegse coöperatie

samen maken we een duurzame buurt

ZONNE-DELEN

 

"ZONNE-delen", HOE WERKT HET

De coöperatie regelt daken in de buurt en installeert daar zonnepanelen op.  Je wordt lid van de coöperatie en je koopt een aantal Zonne-delen. Elk "Zonne-deel" komt overeen met een zonne-paneel op het coöperatie-dak. De duurzame stroom die met jouw Zonne-delen wordt opgewekt is van jou. Het werkt eigenlijk hetzelfde als zonnepanelen op je eigen dak. Je investeert in zonne-panelen en je krijgt elk jaar de opbrengst van de zonne-panelen terug. 

Omdat we nog moeten starten met de realisatie van de zonne-installatie is het belangrijk dat leden zich aanmelden zodat we weten hoeveel panelen en hoeveel daken we nodig hebben. Voorlopig worden er nog geen kosten gemaakt en werken we met vrijwilligers.  Een lid hoeft pas Zonne-delen te kopen op het moment dat we zeker weten dat we de Zonne-delen ook kunnen realiseren en we opdracht gaan geven om de installatie te bouwen.


 HOE VER ZIJN WE

De coöperatie is op 27november 2018 opgericht.  We willen starten met een  klein dak met zo'n 100 tot 300 zonnepanelen. Die zonnepanelen (Zonne-delen) zijn voor de eerste leden. Deze Zonne-delen zullen waarschijnlijk pas in 2019 duurzame stroom gaan produceren. Wanneer het enthousiasme groot is en veel leden zich aanmelden, zullen we snel meer daken met zonnepanelen kunnen realiseren.   

Uiteraard wil elk lid weten hoeveel deze zonne-stroom gaat kosten en wat de terugverdientijd is.  Wij vinden het belangrijk om daar open en transparant over te zijn. Dat ga je terugzien in ons voorstel voor de aanschaf van een Zonne-deel. Onze ervaring is dat zonnepanelen thuis geïnstalleerd een terugverdientijd van ongeveer 6 a 7 jaar hebben. Dat gaat ons als coöperatie waarschijnlijk niet lukken, we verwachten eerder een terugverdientijd van 8 tot 11 jaar.  Dit komt omdat de opbrengsten via een Postcoderoos regeling of SDE+ subsidie niet zo gunstig zijn als de besparing die je thuis kunt halen (vanwege de complexiteit van deze regelingen: verzekering, extra aansluiting etc.).